Klikk for å se seneste nyheter 

 

 

Jan Arvid Johansener født i 1947 og vokste opp i fiskeværet Havøysund, før han kom til Tromsø på midten av 60-tallet.

Han debuterte med rockebandet Erter, Kjøtt & Flesk og deres selvtitulerte plate i 1973, der han tonesatte dikt av Andre Bjerke.

Nordnorsk Visegruppe
Jan Arvid Johansen utdannet seg ved Nordnorsk Musikkonservatorium i tidsrommet 1976 til 1979, og var på samme tid forsanger i Nordnorsk Visegruppe. Gruppen ga ut platene ”Rav og Rekling” (77) og ”Hei Løsti’” (79), og fikk Prøysenprisen i 1978 for sin fornyelse av nordnorsk tradisjonsmusikk. Nordnorsk Visegruppe har de siste årene vært samlet igjen og gitt ut begge sine albums som doppelt-CD på Universal Music.

Johansen fortsatte musikergjerningen ved Hålogaland Teater fra 1979 til 1981 og for Tramteatret i 1985. Han har også jobbet med andre nordnorske viseartister; Sverre Kjelsberg, Trygve Hoff og Tove Karoline Knutsen.

Johansen har i en årrekke samarbeidet med lyrikeren Helge Stangnes, som har besørget tekster der Johansen har komponert musikken.

Boknakaran
I 1993 startet Johansen Boknakaran sammen med trubadurene Malvin Skulbru, Ragnar Olsen og Pål Thorstensen. Gruppa har gitt ut platene ”Unbløgged” (94), ”Oppståartid” (96), ”På Kryss og Tvers” (99) ”og Nær og Dær” (03).

Solodebuten lot vente på seg til 2005. Historien om ”Tonen & Kjærligheten”, som ble innspilt i København, ble beskrevet i dokumentar-filmen ”Du ber om en sang”. Kortfilmen hadde premiere på Tromsø Internasjonale Filmfestival i januar i 2005.

Tonen & Kjærligheten
”Tonen & Kjærligheten” var produsert av den danske musikeren og produsenten Henrik Littauer, som bor i Tromsø. Johansen og Stangnes laget flesteparten av låtene, men albumet inneholdt også to bidrag fra trubaduren Geir Stenersen, to tekster signert forfatterne Arild Nyquist og Brynjulv Bjørklid, samt en gammel dansk vise.

Jazz-sangerinnen Marit Sandvik sang duett med Johansen på singelen ”Du ber om en sang”, som ble A-listet på NRK P1. Singelen ”Tiriltinge-Tid” lå flere uker på Norsktoppens første plass.

 Klikk på bildet for å se en større version

 

Alle bilder er av Ingrid StensenUtgivelser: 

1973: Erter, Kjøtt & Flesk – LP
1977: Nordnorsk Visegruppe: Rav Og Rekling – LP 
1979: Nordnorsk Visegruppe: Hei Løsti’ – LP  
1980: Sverre Kjelsberg: Etter Mørketida – LP  
1986: Tramteatret: Drømmen Om Elin – LP 
1994: Boknakaran: Unbløgged – CD  
1996: Boknakaran: Oppståartid – CD  
1999: Boknakaran: På Kryss og Tvers  - CD  
2001: Moya På Tvoya: Rosynka + Boknakaran – CD  
2003: Svein Hugo Sørensen/Helge Stangnes: Nothundliv – CD  

2003: Boknakaran: Nær Og Dær – CD
2005: Jan Arvid Johansen: Tonen & Kjærligheten - CD

klikk her for gamle bilder og anmeldelser

DEN VARME MANNEN

Av Jens Harald Eilertsen

Jan Arvid Johansen er en sjelden vár blomst i den norske musikkfloraen.

Grunnen til den sene debut som soloartist handler mest av alt om hans unike evne til ikke å stikke seg fram. Spisse albuer har aldri vært påkledd Jan Arvid.

Derimot har han vært i besittelse av en varm og nær personlighet, som har formidlet musikalske opplevelser og gleder til en hel generasjon viseelskere – spesielt i nord. Jan Arvid har nemlig vært til stede i mange sammenhenger, men aldri som frontfigur.

Han var forsanger i Nordnorsk Visegruppe, høydepunktet i nordnorsk visebølge på 1970-tallet, deltok i flere forestillinger på Hålogaland Teater, og er i dag en av de fire bautasteinene i Boknakaran, inkarnasjonen av nordnorsk visekunst i dag.

Jan Arvid er født og oppvokst i fiskeværet Havøysund og kom til Tromsø midt på 1960-tallet. Det ble hans hjemby.

Han har komponert musikk til en rekke lyrikere, men spesielt bør to nevnes. Andre Bjerke fikk tonsatt sine dikt av Jan Arvid i rockegruppen Erter Kjøtt & Flesk, og var i mange år hans favoritt.

De siste årene er hans tonsettinger til landsdelens mest kjære lyriker i dag, Helge Stangnes, blitt et varemerke. De to kler hverandre i stemninger og lyriske betraktninger.
Musikk og tekst blir en helhet.

En liten selvopplevd historie kan beskrive en typisk side ved Jan Arvid.
Etter en svært lang kjøredag, en vakker høstdag på turne, var bussen på tur over Saltfjellet med Mosjøen som mål. Vi lå alle og halvsov og drømte om ei seng.
Jeg våknet plutselig fordi jeg følte det gikk så sakte. Jeg hadde rett.
Jan Arvid satt ved rattet og det gikk i bare 40 km i timen.
Kjørelysene var avslått og han lå lent fremover og kikket opp.
Da han oppdaget at jeg hadde våknet, hvisket han med et varmt smil:
Se hvor vakker stjernehimmelen er.

Noen ser alltid etter det poetiske og vakre med livet.
Jan Arvid hører definitivt til blant dem.

 

Kontakt Jan Arvid Johansen på: jan_arvidjohansen@hotmail.com eller telefon: +47 92616591


 
Copyright by Himalaya Sound